perjantai 24. huhtikuuta 2015

Simona Ahrnstedt: Skandaalinkäryä

"Ihmiset ovat oikeassa", hän sanoi. "Te olette hullu. Minä olen hullu. Olemme molemmat hulluja."
Pidin Ahrnstedtin edellisestä kirjasta. Sitoumuksia kolahti kunnolla ja kirjailija jäi mieleeni erityisen positiivisessa mielessä. Nyt käsissäni on hänen uutuutensa, Skandaalinkäryä. Oma tunnelmani oli erityisen otollinen tälle viihdyttävälle kirjalle. Viihdyin ja luin kirjan nopeasti nauttien.

Kirjan päähenkilö on Magdalena Swärd, joka on tarinan alussa tekemässä henkilökohtaista vararikkoa. Köyhtynyt vanhapiika joutuu ottamaan vastaan työn seuraneitinä. Nuori aatelisneito, Venus Dag och Natt (mikä nimi), on muiden nuorten neitojen tavoin lähetetty rikkaan kreivi Gabriel Gripklon juhliin. Magdalena joutuu tai pääsee Venuksen mukana kartanoon. Kartanossa pidettävät monen päivän mahtijuhlat ovat kuin tuunattu Unelmien poikamies -ohjelma. Kaikki naiset kuolaavat ihanan ja komean kreivin perään, jolla tosin on jotain epäilyttävää menneisyydessään. Jostain pitäisi nyt löytyä sopiva vaimo tälle Gabriel-kreiville. Kaikki tietänevät, miten tässä yleensä käy. Särmikäs, fiksu ja asemansa puolesta kreivin puolisoksi sopimaton nainen tapaa kreivin. Kreivi tarvitsee vaimon. Hmm. Mitenkähän tässä käy?

Ei käytetä siihen aikaa. Pidin sekä Magdalenasta että Gabrielista. Välillä homma lähti totaalisen epäuskottavaksi, mutta kestin senkin. Tarina sijoittuu vuoteen 1685, vaikka välillä tunnelma oli hyvin moderni. Kestin senkin. Parhaimmillaan minä innostuin kovinkin tämän parivaljakon keskinäisestä kisailusta, kamppailusta, lähestymisestä ja etääntymisestä. Ote kirjasta:
Neiti Swärd ojentautui. Hänen pitkä selkänsä oli suora ja leukansa uhmakkaasti pystyssä, kun hän sanoi: "En ole kiinnostunut kenestäkään, jonka on pinnisteltävä erottaakseen toisistaan oikea ja väärä. Koska en ole ummustaan puhkeava tyttönen enkä taipuvainen ihailemaan ketään vain siksi, että hän on sattunut syntymään mieheksi, minulla ei ole kovin suuria toiveita naimisiinmenosta." Hän vaikeni.
Hyvä Magdalena! Päähenkilö Magdalena haastaa Gabrielin kunnolla ja erottuu näin joukosta. Tarinan tapahtumapaikkana on Ruotsi, vaikka kaukomaatkin tarinassa vilahtavat. Magdalena toivoi pääsevänsä matkustamaan. Matkustamisen mahdollisuus tuntui liittyvän vapauteen ja asemaan, joka varakkailla miehillä oli. Gabriel oli matkustellut ja kaikki kaukomaihin liittyvä eksoottinen kiinnosti lukenutta ja oppinutta Magdalenaa. Alla on kuva Bora-Boralta, jonne Magdalena olisi varmasti mielellään matkustanut.

Kuva Pixabaysta.
Ahrnstedt kuvaa tarinassa myös fyysistä kiihottumista ja kiintymystä kovin tarkasti, takakansi puhuu "kutkuttavasta erotiikasta". Kirjaa ei siis kannata ryhtyä lukemaan, jos sellainen ahdistaa tai tuntuu turhalta. Minusta se(kin) oli hauskaa ja sopivaa, joten nautin lukemisestani todella.

Kirjan nyt lukeneena mielestäni eräs punainen lanka tarinassa on naisen oikeus olla oma itsensä. Toinen merkittävä säie on vaikeus todella nähdä toinen ihminen erillisenä omasta itsestään ja erottaa omat toiveet toisen toiveista ja pyrkimyksistä. Nämä langansäikeet punoutuvat toisiinsa tarinassa.

Sain pyytämäni arvostelukappaleen kustantajalta, kiitos paljon!

Teos: Skandaalinkäryä (De Skandalösa)
Tekijä: Simona Ahrnstedt
Kääntäjä: Auli Hurme-Keränen
Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2015 (alkuperäinen 2013)

1 kommentti:

Mai Laakso kirjoitti...

Tämä oli oikein sopivaa kesälukemista :) Tykkäsin siitä erotiikastakin :)
Olihan tämä vähän hömpähtävä, mutta ihan sopiva minun lukumakuuni :)